Od začátku roku 2024, platí několik změn u povinného ručení. Zvyšují se minimální pojistné limity na 50/50. Od ledna už není nutná zelená karta. A nepotřebujete ani řidičák nebo techničák. Od ledna 2024, musí mít povinné ručení i některé koloběžky (a další motorová vozidla).

Povinné ručení 2024 – jaké noviny a změny platí od dubna 2024?

Od začátku roku 2024, začíná platit změna zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta přináší například změnu bodového systému (nově bude jenom 2, 4 nebo 6 bodů). A zvýší se pokuty (některé pokuty se zvýší i o 150%). Další změny se týkají povinného ručení. Nový zákon o povinném ručení, začne platit od 1. dubna 2024.

V roce 2024, se zvyšují pojistné limity pro povinné ručení na 50/50 (50 milionů korun za újmu na zdraví nebo smrt a 50 milionů na majetkovou škodu).

Řidiči už u sebe nebudou muset vozit zelenou kartu (ani v mobilu). A nebude potřeba ani řidičák nebo techničák. Stačí jen občanka (a to od července 2024, může být jenom v mobilu).

V roce 2024, také bude nutné povinné ručení například i na některé koloběžky (nebo i na další vozidla, elektrokol se to ale zatím stále netýká).

Povinné ručení pro koloběžky v roce 2024

Změna zákona, přinesla novou definici pojmu „vozidlo“.

Povinné ručení, se tedy nově týká všech motorových vozidel, která mají konstrukční rychlost vyšší než 25 kilometrů za hodinu. Nebo těch, které mohou jet rychleji než 14 kilometrů za hodinu a váží více než 15 kilogramů.

Nutnost platit povinné ručení, tedy nově platí i pro některé elektro koloběžky. Nevztahuje se ale na elektro kola. U nich se i nadále předpokládá, že motor není hlavním zdrojem pohybu.

Povinné ručení, se může týkat i dalších „vozidel“, kde se doposud nemuselo platit. Mohou to být například i segwaye, motorová golfová vozítka nebo pracovní stroje. Ale například na zahradní traktory, zatím stále není nutné platit povinné ručení (pokud tedy nebudou jezdit po silnici).

Zelená karta už nemusí být ani v mobilu (platí v ČR, do zahraničí ji stále potřebujete)

Už nějakou dobu platilo, že zelenou kartu nebylo nutné vozit v „papírové“ podobě. Stačila i jenom elektronická podoba v mobilu. Od ledna 2024, už nebude nutná zelená karta vůbec.

Od začátku roku 2024, mají všechny pojišťovny povinnost evidovat uzavřené pojistky u ČKP (Česká kancelář pojistitelů). A policie si tak může velmi snadno zjistit z této centrální databáze, jestli má auto sjednáno povinné ručení nebo ne.

Zelenou kartu, je ale i nadále nutné mít u sebe při cestě do zahraničí. Česká databáze povinného ručené, totiž zatím není kompatibilní s dalšími evropskými zeměmi.

V roce 2024 půjde auto řídit i „bez papírů“ (bez řidičáku a bez techničáku)

V roce 2024, už pro řízení auta, ani nebude potřeba řidičák nebo techničák. Tedy, ne že by se od nového roku dalo jezdit „úplně bez papírů“. Jenom už to nebudou muset být „papíry“ ale bude stačit mít jenom občanku. A i ta bude během roku 2024, stačit jenom v mobilu.

Budou se totiž zavádět eDoklady – postačí tedy aplikace v mobilu, kde bude elektronická občanka. Na základě této eObčanky, si pak policie snadno ověří, jestli je řidič vlastníkem řidičského průkazu (a jaké skupiny).

Policie by měla povinně akceptovat občanku v mobilu nejpozději od července 2024. Bude to ale dobrovolné. Kdo nevěří „chytrým telefonům“, ten se může i nadále prokazovat klasickými doklady.

Už od ledna 2024 končí i povinnost, vozit v autě řidičák nebo techničák. Oba doklady si dokáže police ověřit online, jen na základě identifikace řidiče.

Tato změna se týká i profesionálních řidičů (ani „profesák“ už nebude nutné vozit u sebe). Opět to ale platí jenom pro ČR – do zahraničí to bez dokladů raději nezkoušejte.

Ruší se i malý a velký techničák, nově už bude jenom jeden (výměna dokladů ale není nutná, vymění vám to až při nejbližší technické).

Zvýšení limitů pro povinné ručení v roce 2024

Novela zákona o povinném ručení, přináší i zvýšení limitů povinného ručení. Namísto dosavadních 25/25  to nově bude 50/50:

  • 50 milionů korun za újmu na zdraví nebo smrt
  • 50 milionů na majetkovou škodu

Je ale pravda, že řada pojišťoven nabízí zvýšené limity již delší dobu. Původních 25 miliónů, totiž při nějaké závažnější nehodě, kde je více účastníků, nemuselo ani zdaleka pokrýt všechny škody.

Povinné ručení pro rok 2024 – srovnání nabídek od českých pojišťoven

Pokud zatím nemáte vyřízeno povinné ručení pro rok 2024, pak se můžete podívat na následující kalkulačku. Ta vám umožní srovnat nabídky povinného ručení, pro vaše auto.

Do srovnání jsou zahrnuty nabídky od 16 různých českých pojišťoven. Můžete ušetřit až 2000 Kč a najít si nejlevnější nabídku pro vaše auto.

Porovnáváme nabídky mnoha pojišťoven, seznam všech pojišťoven najdete zde.